10 Mart 2011 Perşembe

diş mevzusu

2 aydır devam eden diş sıkıntımız tüm hızıyla devam ediyor son 1 haftadır geceleri geç uyumamıza sebep.
Canım uğur böceğim öyle bir sıkıntılanıyor ki elimizi kapmaya çalışıyor.İlaçla masaj yapıyoruz ya diş etlerine rahatlıyor.
Ama artık çıksın diyorum,son günlerde omzumuzu bile ısırır oldu kucağımızdayken.Akşam vakitleri daha fena.
Salyalar aldı başını gidiyor zaten,bir de aşırı tükürük hali söz konusu.Bu tükürüklerle balon yapıp ses çıkarıyor ki bu hali çok komik.Zaten genizden ses çıkarıp kendi sesini dinliyor.Çığlık atıyor bazen bilerek.
Diş çıkınca diş buğdayı yapacağız.Çocukluğumda hatırlıyorum bir kaç böyle bir diş buğdayı merasimine denk gelmiştim.Değişik bir olay gibi gözükürdü,çocuk halimle bakardım.
Şimdi partiye dönmüş bu merasim.Çocukluğumdan bu yana hiç denk gelmedim diş buğdayına.Bakalım biz kısa sürede yapabilecek miyiz?
Burada şöyle diyor diş buğdayı için;

Anadolunun birçok yöresinde hala uygulanan bir gelenek de diş buğdayı geleneğidir. Diş buğdayı eski bir Türk geleneğidir. İlk dişinçıkışını kutlamak için yapılan diş buğdayı, çocuğun dişlerinin daha sağlam olması, çabuk büyümesi ve rızkının artması niyeti ve dileğiyle bu kutlama aile arasında yapılır. Bebek ilk dişini çıkardığında yakın akrabalar davet edilerek diş buğdayı hazırlanır. Dişbuğdayı, kaynatılmış buğdayın şekerle harmanlanıp üzerine nar, ceviz, meyve şekeri gibi süsler konulmasıyla hazırlanır. İçine boncukveya yüzük gibi bir şey saklanır. Saklanan eşya kime çıkarsa çocuğa çeşitli armağanlar alır. Diş buğdayı töreni ritm tutup şarkı söylenerek 
düzenlenen bir eğlenceyle kutlanır. Bu adetin bilinmediği ya da uygulanmadığı yerlerde, genellikle çocuğun dişinin çıktığını ilk görenin çocuğa bir gömlek dikmesi ya da hediye alması adeti vardır.


9 yorum:

weekend lover dedi ki...

bizimki de ayni ama disten mi emin olamiyorum. dis bugdayi programimsa simdiden hazir, seviyorum ben gelenekleri:)

Benden Bizden dedi ki...

hadi hayirlisi, cok bekletmeden gelir umarim ilk dis.. bizde de var bekleyis bakalim..

Kaymaklı Kadayıf dedi ki...

Hiç bir şey kar etmezdi o diş sorunsalına. Buzlukta parmak şeklinde kestiğim havuçlarla huzuru bulmuştuk, emer, kemirir biraz soğukla rahatlarlardı,kolay gelsin

tarih84 dedi ki...

ayyy kıyamam ona bennn:))

şimdinin devesi yeni ergen kuzenimi vakti zamanında çokça bakmışlığım vardır.Ama arad denek olarak kullanmışlığımda mevcuttur:)) Bir önceki kuzenim yüzünden kısırlara acı koyamadığımız bir gün cinnet gelmiş ben, kafalı soğanı soyup 5,5 aylı miniğin eline verdim, yavrum o kadar acı çekiyorduki eline ne geçse diş kaşıyıcısı modunda davrandığından hem ağlıyor hem de soğanı bize geri vermiyordu:))
Şimdi deyme Anetepliye, Urfalıya taş çıkartır kereta, ayda bir kebap yemeye gideriz onunla:))

birkaç ay sonra yeni diş maceralarınızda istediğin yönde sebze meyveleri ver eline, minik tavşancığımıza:)) Kreviz kökü çok veriridim, sebze sevmez ama kereviiz hala anlayamadığı şekilde rahatsız olmadan yediğini söyler:))

Sibelbek dedi ki...

ben diş buğdayından bihaber büyümüşüm. bir arkadaşım yapana kadar hiç bilmezdim. Tibet'le gittik, ilginç gelmişti bana da ona da :)
şu balonlu halini bir görseydik. neyseki havalar ısınıyor :)

yıldız dedi ki...

Burcu büyük ihtimalle öyledir ama doktoru daha iyi bilir:))Şimdiden hazırsın yani:)
Bambinoya da kolay gelsin hayırlısı ile çıksın tavşan dişleri:)
Kaymaklı kadayıf hava soğuk olunca çekiniyorum vermeye diş kaşıyıcısını bile buzluktan çıkarıp hemen vermiyorum.
tarih84 dediğin doğru biraz daha zaman sonra o tarz şeyler vermek gerek kaymaklı kadayıfın da dediği gibi.
Tibetin güzel annesi bir de kağıt makas falan mı ne koyarlardı çocuk neye gidecek diye:))o yüzden çocukken ilginç gelirdi:)

Meyra dedi ki...

ayy bayılırım ben bebişlerin dişlerine minicik kendileri gibi şirindir:)) ama sıkıntısı fazla, anneye sıkıntılı günler yaşatıyor olması kötü:( inşallah çıkarda bir an evvel kurtulur baloncuklarından;)

defne dedi ki...

aaa canımmm.. yıldız bir de dişinin çıktığını ilk kim görürse bi sürü hediye almalı :) adet.

diş buğdayında bebeğin önüne bişeyler koyuyosun, mesela kitap, altın, ilaç vs. hangisini alırsa o meslekten oluyo gibi bir şey. altından ne oluyo dersen, kız olsa süse düşkün derim, bilmiyorum işte öyle :)

yıldız dedi ki...

Meyra sorma sıkıntı yaratıyor miniğime canım sıkılıyor ama geçecek işte..Baloncuklar komik ama:))

Defne evet öyleymiş bakalım anneden babadan başka kim görecek:))Altını seçen de zengin olur canım:))