26 Temmuz 2011 Salı

6.hastalık

Diş diş diyerek suçladığımız şey meğer 6.hastalıkmış.Akşam Demirin yüzünde kızarıklıklar oldu.Sürekli omzumuzda uyuduğu için terliyordu.Terle birlikte isilik oldu sandım.Ama kızarıklıklar tüm vücudu hemen hemen kaplayınca doktorumuzu aradım.Ateş sonrası olduğu için 6.hastalıktır dedi.Gelin bakayım deyince gittik.Demir 6.hastalık geçirmiş doktorumuzun da teşhisi ile.Ateşin sebebi,kızarıklıkların sebebi bu hastalıkmış.
6.hastalık
"Herpesvirus tip 6’nın neden olduğu, iyi huylu, yaklaşık 3 gün süren ateşin arkasından ortaya çıkan pembe, makülopapüler döküntü ile karakterize bir çocukluk çağı hastalığıdır. Hastalık solunum yolu sekresyonları ile bulaşır. Dört yaşına kadar çocukların hemen hemen tamamı hastalığı geçirmekte ve ömür boyu bağışıklık kazanmaktadır. En sık ilk yaşın ikinci yarısında ve, İlkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Kuluçka dönemi 5-15 arasındadır.
Klinik : Belirgin bir neden olmadan ateş 39,5-40 dereceye kadar yükselir ve 3-5 gün yüksek kalır. Erken dönemde özellikle ateş yükselirken havaleler sık görülür. Yüksek ateşe karşın çocuk genellikle uyanık ve aktiftir. Genellikle üçüncü günde kandaki lökosit sayısının azalmasıyla boyun ve kulak arkasında lenf bezlerinde büyüme meydana gelir , dalak biraz büyümüş olabilir. Yaklaşık 3 günlük ateşli bir dönemden sonra ateşin normale dönmesinden hemen sonra makülopapüler veya eritematöz döküntü ortaya çıkar. Döküntü gövdeden başlar, boyun ve ekstremitelere yayılabilir, 2 gün içerisinde, iz bırakmadan kaybolur. Kaşıntı yoktur, basmakla solar. Vakaların bir kısmında ishal görülebilir. Yüzde 14 vakada huzursuzluk ve irritabilite şeklinde prodromal semptomlar olabilir. Fontanel belirginliği (% 26), Nagayama lekeleri (yumuşak damak ve uvulada eritematöz papüller – % 65), periorbital ödem (ateşli dönemde, % 30), servikal, postaurikular ve postoksipital lenfadenopati (% 31) bulunabilecek diğer bulgulardır. Nadiren splenomegali, ensefalopati ve konjunktival eritem görülebilir. İnkübasyon süresi ortalama 9 (5-15) gündür."


Umarım kızarıklıklar en kısa zamanda geçer.

10 yorum:

Ayla dedi ki...

Çok geçmiş olsun çok.İnşallah tez zamanda vucudunu terk eder.

mavi dedi ki...

geçmiş olsun canım...
ateş küçük çocuklarda önemli.
Allah şifa versin bir daha da hasta olmasın inşallah...

yıldız dedi ki...

Ayla teşekkürler iyi dileklerin için.

Mavi haklısın ateş küçüklerde çok çok önemli,teşekkür ederim.

Deniz dedi ki...

canım geçmiş olsun, gözündeki kızarıklık da mı oymuş?

yıldız dedi ki...

Denizciğim doktorlar büyük ihtimal mama falan kaçmıştır dedi,ilgisi yokmuş.Geçti zaten.

Pinky dedi ki...

çok geçmiş olsun canım. şimdi iyi değil mi Demircik? döküntüler düzeldi mi?

annesiningülü dedi ki...

canım çok çok geçmiş olsun.
diş düye düşününce akla gelmedi hastalık :(

yıldız dedi ki...

Pinkom çok şükür daha iyi kızarıklıklar da azaldı.

Sorma Bahar dişler çıkmaya yakın diye öyle zannettik,ama içimde hep bir şüphe vardı.

Damlo dedi ki...

geçti gitti!!..

Benden Bizden dedi ki...

cok gecmis olsun kuzuya, insallah daha iyidir simdi. Pastalarla kutlama yapildigina gore hepiniz iyisiniz anlasilan. Sicaklara dikkat! sevgiler :)