22 Mart 2011 Salı

Siz değişin her şey değişsin


İnsan çocuğu olunca büyük konuşmamak için söyleyeceklerini hep hassas bir terazide tartmalı.
Anne-baba çocuğu 30 yaşını aşmış olsa bile eleştiriyorsa dememelisin ki siz nasıl yetiştirdiniz?
Sonra kendine dön,bakalım sen nasıl yetiştireceksin.
Otur empati kurmaya çalış.
3 yaşındaki çocuk saldırgan tavırlar içindeyse diyemezsin ki sen yaptın.Bakalım sen neler yapacaksın?
Otur empati kurmaya çalış.
Zor,eleştiri oklarını çıkarmadan önce sus diyorum kendime ,otur empati kurmaya çalış.
Dr. Quantum ( DR.Fred Alan Wolfe) diyor ki siz değişin,her şey değişsin.Ve diyor ki bana göre karşılaştığım herkes Tanrı'dır.Etrafımdaki insanların bana Tanrı'nın gözleriyle baktıklarına inanırım.Onlara eşit biçimde nezaketle davranırım.Herkese sevgi,saygı,anlayış ve hep iyi sürprizlerle karşılaşma isteğiyle yaklaşırım.

görsel
Dr.Quantumun yazısının devamını bu ayki Tempo dergisinde bulabilirsiniz.

5 yorum:

Sibelbek dedi ki...

doğru diyorsun da Kelebeğim, insan her zaman aynı gözlerle bakamıyor dünyaya... bazen sen, bazen karşındaki şeytanın gözlerinden de bakabiliyor... ama bu çocuklarımız için geçerli değil tabii, onlara her zaman tanrının gözlerinden bakmamız lazım ki, onlarda öyle bakabilsin... ben evde melek olmaya çalışıyorum, arada bir dozu kaçırsam da :P

Damlo dedi ki...

çok şanslıyım çocuğa karar verdiğimde beni güneş gibi aydınlatacak bi dostum var benim! seni çok sebiyom yıldızım, [çok içimden geldi, napiyim]

tarih84 dedi ki...

buna katılıyorum, önce değişmek ve değişme kararına uymak gerekli, adanmışlık önemli yoksa herşey havada ve siz daha fenalarda olursunuz.

çocuk yetiştirme konusunda ise anasına bak kızını al lafı aslen bilinçli söylenmiş davranışçı yaklaşıma göre modelden öğrenme deniliyor buna. eğitim psikolojisi derslerini alınca neyi neden niçin yaptığımızı daha net anladım. Sen şunu yapmalısın demeyeceksin neyi yapmasını istiyorsan örnek teşkil edeceksin seni görerek farkında olmadan o işin öyle yapılması gerektiğini anlayacak.

mesela meteye neden kavgacısın diyenilir misin? Ali kaptandan ne gördü ki bu çocuk ne yapsın yani.. anne baba olmak çok zor bir iş, hayat boyu ciddiyetle yapılması gereken bir meslek adeta, karşılığıda çocuğunun mutluluğu:)

yıldız dedi ki...

Sibelim haklısın insanlar bazen çileden çıkarabiliyor ama ermek belki de bu ya da bir üst mertebeye çıkmaya çalışmak hangi öğretide adı her ne ise özünde iyi insan olmak,ama olamıyoruz işte.

Damnamm ne diyeyim her kelimende ayrı bir sevinç yaşadım.

Tarihcim nasıl nasıl olacak derken ben sen kendin doğru olacaksın çocuğun da doğru olacak cevabını buldum kendimde.Kendini düzelt diyorum,kendime kızıyorum,iyi ol diyorum.Of canım insan çocuğu olunca kendini daha çok sorguluyormuş.

Unknown dedi ki...

güzel bir düşünce ''etrafımdaki insanları tanrının gözüyle baktıklarını düşünmek ve ona göre davranmak'' ...çocuk buyutmek ebeveyn olmak çok zor ve sorumluk ısteyen bır durum ...kolaylık versin tanrım size sevgiler :)